گزارش کاراموزی در کارخانه ارج

دسته بندي : فنی و مهندسی » صنایع
گزارش کاراموزي در کارخانه ارج در 99 صفحه ورد قابل ويرايش


تاريخچه شرکت ارج:
شرکت ارج يکي از بزرگترين، قديمي ترين و معتبر ترين توليد کنندگان، وسايل خانگي در کشور ما مي باشد.

در سال 1315 مهندس خليل ارجمند، استاد دانشکده فني تهران، کارگاه مختصران را فقط با 8 کارگر در خيابان سي متري تهران تأسيس نمود. و نام اين کارگران را ارج نهاد و اين نام را از حروف اول سه رشته آهنگري، ريخته گري، جوشکاري که در اين کارگاه کوچک انجام مي گرفت اقتباس نمود. در همان سالهاي اول کار توسعه يافت و لازم شد که محل کوچک سي متري با جاي بزرگتري که جوابگوي وسعت و تشکيلات ارج باشد تعويض گردد.

در سال 1321 اين عمل انجام شد و تأسيسات ارج به محل جديد در خيابان شوش تهران منتقل شد.

کارخانه ارج از محلي با وسعت 150 متر مربع به يکباره در ساختماني به مساحت 21000 مترمربع استقرار يافت در اواخر پائيز 1323 مهندس خليل ارجمند در اثر يک حادثه و در جريان آزمايش يک ماشين فني جان خود را از دست داد.

پس از او سال 1335 مهندس اسکندر ارجمند و سپس مهندس سياوس ارجمند فعاليتهاي ارج را بعهده گرفتند. محل کارخانه در خيابان شوش که وسعت آن در آن زمان بسيار وسيع بنظر مي رسد پس از چند سال بخاطر همت کارگران و ساير پرسنل خلاق و بخاطر توسعه بسيار سريع تنگ و کوچک شد و نتوانست جوابگوي نيازها باشد.

بنابراين کادر شرکت، مطالعات و فعاليتهاي وسيعي را آغاز نمود و در مدت زمان کوتاهي کارخانه عظيم که در نوع خود در ايران و خاورميانه کم نظير بود تأسيس شد. ساختمان کنوني ارج از بتن مسلح و بتن پيش فشرده مي باشد از نظر مقاومت در برابر آتش سوزي در شرايط ايمني بسيار قابل توجه است و کليه نقشه ها و مشخصات فني آن توسط معماران و مهندسين ايراني در زميني به مساحت 140000 متر مربع تهيه شده است. از مجموع کل مساحت ياد شده حدود 68000 متر مربع آن زير بنا بود که از اين ميزان 33500 متر مربع آن به نام توليدي و کارخانه و تعيديه ساختمانهاي مربوط به مراکز مهندسي، بازرگاني، توسعه و تحقيقات مهندسي توليد انبار، آموزش سرويس و شعبه بانک اختصاص داده شده است.

ارج از ابتداي تأسيس با توجه به احتياجات کشور و محصولات فلزي و ماشيني متنوعي توليد کرده که اغلب آنها در ايران براي بار اول ساخته شده است. تهيه محصولاتي از قبيل لاستيک اتومبيل، تلمبه هاي آبياري برقي، ترانسفورماتورهاي فشار قوي، ماشينهاي تفليظ سنگهاي معدني، وسايل و پمپهاي آتش نشاني تانکرهاي حمل نفت، الکتروموتور، سيم ديناموو ساختمانهاي عظيم فنري و ...

ارج بعد از کسب تجربيات فراوان در زمينه هاي گوناگون توليدات صنعتي خود را به سوي توليد وسايل برقي و ماشيني که در کارخانه مورد استفاده قرار مي گيرد، معطوف کرد و اکنون نيز در کارخانجات آن محصولات زير براي بازارهاي داخلي و خارجي توليد مي گردد.

4 مدل يخچال با ظرفيت از 7 تا 15 فوت

1 مدل لباسشوئي

5 مدل کولر از 900 تا 13000 سي.اف.ام

3 مدل آبگرمکن دو مدل نفت سوز و گاز سوز 50 گالني و يک مدل ديواري

2 مدل فريزر خانگي و همچنين مدل بخاري نفت سوز و گاز سوز

اين شرکت پس از پيروزي شکوهمند انقلاب اسلامي تحت پوشش سازمان صنايع ملي ايران و با مديريت دولتي اداره مي شود. در کيلومتر 5 جاده مخصوص کرج قرار دارد.

سرمايه ثبت شده شرکت 000/500/1 ريال و سرمايه فعلي آن 000/000/825 ريال است. سهامداران اين کارخانه عبارتند از سازمان صنايع ملي ايران 69% سازمان مالي گسترش مالکيت 13% شرکت سرمايه گذاري ايران 6% و افراد متفرقه و کارکنان 12% که از اين رقم اخير 2/3% سهام متعلق به کارکنان شرکت سهامي ارج مي باشد. ولي اخيراً قسمت عمده اي از سهم کارخانه به بانک ملي واگذار شده است.

در اين شرکت 2221 کارگر مرد و 30 کارگر زن و نيز 502 کارمند مرد و 60 کارمند زن در سه شيفت بکار ؟؟ دارند. در شيفت اول که از ساعت 45/6 صبح تا 45/14 بعد از ظهر ادامه دارد.

1760 نفر در شيفت دوم که بلافاصله شروع تا ساعت 45/22 شب ادامه دارد حدود 850 نفر در شيفت سوم که تا 45/6 صبح ادامه مي يابد حدود 200 نفر مشغول کار هستند کليه کارکنان اين شرکت طبق مقررات داخلي کارخانه استخدام رسمي مي باشد ميانگين بين کارگران حدود 35 سال است بايد افزود که 18 نفر از کارکنان را تکنسين ها و 23 نفر آنها را مهندسين شرکت تشکيل مي دهند.

علاوه بر ساعات کار ذکر شده روزانه حدود 300 الي 350 نفر کارگر اضافه کاري انجام مي دهد.

حداقل حقوق روزانه کارگران 135 ريال وميانگين دستمزد کارکنان 219/40 ريال مي باشد کار در هفته نيز با توجه به تمايل يک هفته در ميان پنج شنبه ها بطور متوسط 44 ساعت در هفته است.

توليد:
درباره فعاليتهاي توليدي ارج قبل از هر چيز بايد خاطر نشان شد که تمام اين فعاليتها بوسيله متخصصان ايراني صورت مي گيرد و به کارشناسان خارجي در، اين زمينه نيازي نبوده و نيست و تنها براي مبادله اطلاعات فني و آگاهي از مشخصات مواد اوليه و اختراعات جديد، با شرکتهاي مشابه خارجي همکاريهايي صورت مي گيرد. مطلب مهم ديگر اين است که توليدات ارج جنبه مونتاژ نداشته بلکه مواد اوليه به صورت ورق آهن، گرد پلاستيک، رنگ در کارگاههاي ارج به ؟؟ وسايل مدرن خانگي تبديل مي گردند.

در زمينه توليد ارج پروژه هاي بزرگي را به انجام مي رساند ساخت و توليد روزانه حدود 12000 واحد محصولاتي از قبيل يخچال، آبگرمکن، کولر، فريزر، لباسشوئي به نحوي که علاقه و رضايت مصرف کنندگان داخلي و خارجي را جلب کند که با در نظر گرفتن توليدات کارخانجاتي که محصولات ما به راعرضه مي کنند به طور متوسط حدود 20% از نياز کشور توسط کارخانه ارج تأمين مي شود.

فروش و صادرات:

ارج در سراسر کشور نماينده فروش دارد محصولات ارج در کليه شهرهاي بزرگ و کوچک ايران عرضه مي شود قسمت سرويس و خدمات پس از فروش ارج سازمان بزرگ و مجهزي است که شبکه آن در تمام ايران گسترده است.

هر جا محصول ارج به فروش برسد لوازم يدکي و امکانات سرويس آن نيز فراهم مي باشد. علاوه بر فروش داخلي ارج اولين واحد صنعتي است که محصولات خود را به کشورهاي خارجي صادر نموده است.

ارج پس از آنکه در اثر کيفيت بالا کالاهاي خود، اعتماد مصرف کنندگان ايراني را جلب نمود بسوي بازارهاي کشورهاي ديگر روي آورد. حضور در چندمين نمايشگاه بين المللي باعث شد که قيمتهاي اقتصادي و فني از کشورهاي دور و نزديک بديدار ارج بشتابند که نتيجه منطقي بعدي انعقاد قرار داد براي خريد کالاهاي ساخت ارج بود.

کارخانه ارج بخش اعظم مواد اوليه و قطعات مورد نياز خود را از کشورهاي اروپائي نظير انگلستان، آلمان، ايتاليا، دانمارک، بلژيک و سوئيس و قسمتي از احتياجات کارخانه را از کشورهاي ژاپن، ترکيه، هندوستان، دوبي و نيز کارخانجات داخلي نظير کمپورسازي ايران، موتوژن، ويروپ، رنگين اپلي رنگ، سپنتا و ايران رشت تأمين مي کند.



ماشين لباسشوئي:

با پيشرفت سريع تکنولوژي در زمينه ماشين لباسشوئي نيز پيشرفتهايي حاصل شده است و ماشين لباسشوئي ارج يکي از بهترين نوع در گروه ماشينهاي لباسشوئي مي باشد. ماشين لباسشوئي ارج دستگاهي است کاملاً اتوماتيک که کليه مراحل شستن لباس را بطور اتوماتيک انجام مي دهد و طرز کار آن به اين صورت مي باشد:

ابتدا آب از راه شبکه لوله کشي شهر همراه پودر تميز کننده به محفظه داخل ماشين لباسشويي مي رسد آب گرم مي شود ضمن عمل چنگ زدن مکانيکي آبهاي کثيف به فاضلاب سرازير شده پس عمل را تا سه مرتبه با درجات مختلف تکرار و عمل شستشو ادامه مي يابد.

قطعات بدنه خارجي ماشين لباسشوئي:

1ـ بدنه خارجي و ملحقات آن: پس از اتصال صفحه پشت به بدنه خارجي جهت رنگ به وسيله دستگاه الکترواستاتيک به کارگاه نقاشي روانه مي گردد. شرايط رنگ کردن بدنه و ساير قطعات لباسشوئي بدين نحو مي باشد که ابتدا کليه قطعات پس از شستشو يکمرتبه با رنگ ضد زنگ، رنگ آميزي شده و در کوره پخت تا 180 درجه سانتيگراد پخته مي شود و سپس جهت رنگ اصلي به قسمت الکترواستاتيک فرستاده مي شود.

شرايط رنگ آميزي با الکترواستاتيک به نحوي است که رنگ در تمام سطح جسم مورد نظر به طور اتوماتيک و يکنواخت پاشيده مي شود.

2ـ پايه تعادل: زير بدنه چهار عدد پايه وجود دارد که بوسيله آنها عمل توازن انجام مي گيرد.

3ـ نگه دارنده صفحه کنترل: جنس آن از فلز بوده و داراي يک سري سوراخ به اندازه هاي معين جهت نگهداري قطعات تزئيني جلو مي باشد.

قطعات مکانيکي ماشين لباسشوئي:

1ـ چليک: چليک محفظه استوانه اي بزرگي است که بعد ازمرحله لعاب کاري به کارگاه مونتاژ انتقال مي يابد در داخل چليک درام قرار مي گيرد که استوانه اي مشک بوده بر روي ديواره داخلي آن آن براي شکستن جهت جريان آب برجستگي هايي وجود دارد بعد از قرار گرفتن درام در داخل چليک درب چليک با زهوار مخصوص روي چليک قرار گرفته و بوسيله حلقه درام محکم مي شود.

2ـ وزنه هاي چدني: جهت تعادل چليک مخصوصاً موقع حرکت با دور تند از دو وزنه چدني استفاده مي شود.

3ـ سه شاخه چدني: اين قطعه در پشت محفظه چليک قرار گرفته و بوسيله سه عدد پيچ به آن محکم مي گردد.

4ـ فلکه پولي: جنس آن از آلومينيوم است و به محور درام در پشت چليک سوار مي شود فلکه از مرکز بوسيله پيچ مخصوص روي محور درام ثابت مي شود.

5ـ لرزشگير: هر لرزشگير تشکيل شده از يک پايه فلزي، يک تکمه فلزي، يک مادگي لاستيکي و يک صفحه کلاج

6ـ فلزهاي اتصال: مجموعه چليک بوسيله چهار عدد فلز به بدنه خارجي آويزان مي گردد اين فلزها بخاطر خاصيت فنري که دارند نرمش خاصي را در موقع حرکت به دستگاه مي بخشد.

قطعات هيدروليکي ماشين لباسشويي:

1ـ جا پودري داراي محفظه هاي:

الف ـ براي شستشوي مقدماتي و خيساندن

ب ـ براي شستشوي اصلي

پ ـ براي آبکش

ت ـ براي لطيف کردن

2ـ لوله هاي خرطومي و صاف : تعدادي لوله هاي خرطومي و تعدادي لوله هاي صاف در ماشين لباسشوئي مصرف مي شود. لوله هاي خرطومي بيشتر در جاهايي بکار برده مي شود که امکان تکان خوردن و ضربه هاي شديد مي باشد.

قطعات الکتريکي ماشين لباسشويي:
1ـ الکترو موتور: الکتروموتور يا گرداننده درام از دو تا شانزده قطب مي باشد.

ماشين کلبه فراميس از پروگراماتور بوسيله پريز موتور که به سيمهاي بخشگانه موتور متصل شده به موتور داده مي شود.

2ـ ميکروسوئيچ: ميکروسوئيچ کليدي است الکتريکي که پشت درب بدنه خارجي در محل عبور زبانه قفل نصب شده است. کارميکروسوئيچ به نحوي است که اگر درب باز شود برق ماشين قطع و چنانچه درب بسته شود جريان برق مجدداً برقرار مي شود.

3ـ تايمر (پروگراماتور): پروگراماتور به معني تنظيم کننده برنامه مي باشد. منظور از برنامه کارهايي است که بايد به طور خودکار در زمان معيني در ماشين انجام پذيرد. پروگراماتور داراي موتوريست که ضمن چرخش آن فرامين را با اتصالات الکتريکي اعمال مربوط به خود انجام مي دهد.

4ـ هيدروستات: کليدي است که در بالاي محفظه درام مونتاژ مي شود عمل قطع و وصل کردن اين کليد بوسيله فشارهايي است که با بالا آمدن آب در داخل چليک از راه لوله پلاستيکي به هيدروستات وارد مي شود و صداي قطع شدن پلاتين را در داخل کليد مي شنويم.

5ـ گرمکن الکتريکي: چهار رديف است متصل شده به قدرت 1950 وات در ساعت شکل با دستگاه تيپ اکسپانسيون (گسترش) جهت گرم کردن آب در داخل چليک مي باشد گرمکن الکتريکي فرمان خود را از ترموستات مي گيرد.

6ـ ترموستات: ماشين لباسشوئي ارج داراي دو عدد ترموستات مي باشد.

اولي دو قسمت با کونتاک معمولي با سوارخهاي مربوط به بسته شده است.

دومي داراي يک کونتاک معمولي با سوراخ بسته شده است عمل ترموستات فرمان دادن به گرمکن است.

7ـ دگمه تنظيم برنامه: ماشين لباسشويي داراي دگمه شستشوي با آب گرم و سرد مي باشد از دگمه مزبور بايستي مواقعي استفاده شود که دستگاه داراي آب سرد وگرم باشد.

8ـ پمپ آب: پمپ بوسيله دو عدد پيچ در مرحله مونتاژ بدنه خارجي روي بدنه بسته مي شود پمپ وظيفه تخليه آب از داخل چليک را بعهده دارد.


بخاري:
در شرکت ارج دو نوع بخاري نفتي و گازي توليد مي شود که هر کدام آنها در مدلهاي مختلفي مي باشند.

بطور کلي بخاري وسيله اي است که از طريق جابجايي هواي محيط اطراف خود را گرم مي کند که اين عمل بر اثر تبديل انرژي شيميايي ماده سوختني به انرژي حرارتي مي باشد که ماده سوختني که بکار مي رود مي تواند جامد (مثل چوب و زغال سنگ) مايع (مثل نفت و گازوئيل) و گاز (گاز مايع و گاز شهري) باشد.

شرکت ارج از همان سالهاي نخست توسعه خود توليد بخاري نفتي را آغاز نموده و تاکنون مدلهاي مختلفي را به بازار عرضه کرده است که تمامي آنها در نوع خود از کيفيت مطلوبي برخوردار بوده و هست.

قانوني که در سيستم مصرف نفت در بخاري هاي نفتي بکار گرفته شده استفاده از قانون ظروف مرتبط است بطوريکه در بخاري هاي نفتي کاربراتور دار اجاق بخاري و کاربراتور را طوري قرار داده اند که اگر نفت وارد اجاق شده و نسوزد قبل از اينکه سطح نفت اجاق به اولين سوراخهاي توري اجاق بر دو سطح نفت داخل کاربراتور با سطح نفت اجاق يکسان شده و چون فشار جو روي کاربراتور و اجاق اثر دارد در نتيجه ديگر نفت از کاربراتور به اجاق جريان پيدا نمي کند.

در کارخانه ارج سطح نفت اجاق بخاري نفتي و آبگرمکن نفتي ربا طوري طراحي کرده اند که سطح نفت اجاق ده ميليمتر مانده به اولين سوراخ توري اجاق با سطح نفت داخل کاربراتور يکسان شده و ديگر جريان پيدا نمي کند.

انتخاب نوع بخاري براي يک محل بستگي به شرايط محيط و همچنين اندازه محيط دارد که هر دو محاسبه شده و با استفاده از جدول مورد نظر بخاري مناسب را انتخاب مي کنيم.

بطور کلي ساختمان بخاري نفتي از قسمتهاي زير تشکيل شده است که هر کدام از قطعات کوچکتر ديگري ساخته شده اند.

1ـ مجموعه بدنه خارجي 2ـ منبع نفت 3ـ بدنه داخلي 4ـ مجموعه طاق بدنه داخلي 5ـ مجموعه سه راهي اجاق 6ـ مجموعه قيف و درب قيف 7ـ ميله تنظيم نفت 8ـ مجموعه صفحه خنک کن 9ـ مجموعه شاسي 10ـ مجموعه ميله قطع و وصل 11ـ مجموعه دستگيره مشعل 12ـ کاربراتور

توليد بخاري گازي اين شرکت نيز از زمانيکه مصرف سوخت گاز در داخل کشور رواج پيدا کرد شروع شد بخاري گازي ارج بدليل دارا بودن بعضي مشخصات فني در نوع خود کم نظير است.



بعنوان مثال اين بخاري مجهز به سيستم ترموستات مي باشد که دماي محيط را بطور اتوماتيک کنترل مي کند و همچنين داراي ترموکوبل بوده که در هر شرايط نامساعدي از نشت گاز جلوگيري نموده و محيط را ايمن مي سازد.


طرح سيستم برق مراکز صنعتي:
سيستم برق مراکز صنعتي به منظور تغذيه مصرف کننده هايي نظير موتورهاي الکتريکي، که کوره هاي الکتريکي تأسيسات تجزية الکتريکي و آبکاري، ماشين سازي جوشکاري، نقطه جوش ها، پرس ها، کوره هاي لعاب کاري، کوره هاي خشک کن، و غيره طرح ريزي مي شود. در بيشتر مصارف صنعتي برق بصورت متناوب بوده در برخي کاربردها نظير تجزية الکتريکي و آبکاري از برق مستقيم استفاده مي شود. برق متناوب معمولاً با فرکانس 50 هر متر مي باشد اما در بعضي کاربردهاي نظير کوره هاي القايي از فرکانس بالاتر تا حدود 8000 بعد نيز استفاده مي شود. ولتاژ معرفي هم از 380 ولت در بارهاي کوچک تا kg11 در بارهاي بزرگ متغير است. برق معرفي هر مجتمع صنعتي از طريق خطوط انتقال انرژي و کابل ها به کارخانجات هدايت و تأمين مي شود اما به دليل قطعي برق معمولاً در هر مرکز و واحد صنعتي نيروگاه کوچکي يافت مي شود. بطور کلي چه در مواردي که از برق شبکه استفاده مي شود و چه در مواردي که از نيروگاه اختصاص استفاده مي شود شبکه توزيع کارخانه بايد طوري طراحي شود که خصوصيات زير را دارا باشد.
دسته بندی: فنی و مهندسی » صنایع

تعداد مشاهده: 2405 مشاهده

فرمت فایل دانلودی:.zip

فرمت فایل اصلی: doc

تعداد صفحات: 99

حجم فایل:95 کیلوبایت

 قیمت: 24,900 تومان
پس از پرداخت، لینک دانلود فایل برای شما نشان داده می شود.   پرداخت و دریافت فایل
  • محتوای فایل دانلودی: